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Question:  What are the ethical implications of a lawyer presenting a seminar in which the basic state 

forms for power of attorney for health care and power of attorney for finances are reviewed and then 

executed by participants in the seminar with the assistance of law students?  
 

The requestor asks the State Bar's Standing Committee on Professional Ethics (the "Committee'') 

several questions regarding a proposed legal seminar, in which a general discussion of the medical power of 

attorney form and the financial power of attorney form by a lawyer would be followed by an opportunity for 

participants to complete those forms with the assistance of law students. The program would be offered under 

the auspices of a law school student organization. In the interests of clarity, the Committee has rephrased and 

reorganized the requestor's questions. 

 

Question 1. Does the lawyer create a lawyer-client relationship with seminar attendees by presenting 

information about the purpose and effect of the state forms at the seminar? 

 

The question of whether a lawyer-client relationship is created is not an "ethics" question, in that the 

Rules of Professional Conduct for Attorneys (the "Rules") intentionally do not define the standards for the 

establishment of such a relationship – a lawyer must look to other sources of law to determine whether a 

lawyer-client relationship exists. Normally, the Committee offers no opinions on questions that fall outside the 

Rules, but given the importance of the issue to lawyers' duties under the Rules, the Committee has opined in 

the past on formation of the lawyer-client relationship (see Ethics Opinion E-95-5) and in Ethics Opinion E1-

10-01, the Committee discussed the formation of the lawyer client relationship as follows: 

 

The lawyer-client relationship is one of agency based upon a contract and the law of contracts 

governs whether such a relationship has been created. Glazer v. Brookhouse, 2008 US. Dist. LEXIS 7249 

(E.D. Wis. Jan. 17, 2008). The contract may be express, but formality is not essential. Security Bank v. Klicker, 

.142 Wis. 2d 289, 418 N.W.2d 27 (Wis. Ct. App. 1987). The relationship may be implied from the words and 

actions of the parties. Ibid. Whether a lawyer-client relationship exists rests on the intent of the parties and 

presents a question of fact for the fact finder. Marten Transport Ltd. Hartford Specialty Co., 194 Wis. 2d 1, 

533 N. W.2d 452 (1995). 

 

Section 14 of the Restatement (Third) of the Law Governing Lawyers states that a lawyer client 

relationship arises when: 

 

(1)  a person manifests to a lawyer the person's intent that the lawyer provide legal services for 

the person; and either 

(a) the lawyer manifests to the person consent to do so; or . 

  (b) the lawyer fails to manifest lack of consent to do so, and the lawyer knows or 

reasonably should know that the person reasonably relies on the lawyer to provide the services; 

or 

 

(2)  a tribunal with power to do so appoints the lawyer to provide the services. 
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Thus, the lawyer-client relationship is a contractual relationship that arises when a person seeks 

legal services from a lawyer and the lawyer agrees to provide those services or fails to decline to 

provide those services in the face of the person's reasonable reliance. This test is fact-specific, and 

the final determination of whether a lawyer client relationship exists depends on the particulars of 

each matter. 

 

The question of whether a lawyer-client relationship is formed in large part depends on whether the 

lawyer presenting the seminar is providing or offering to provide legal services and the attendees are seeking 

such services. In determining whether legal services are being provided or offered, the distinction between 

"legal advice" and "legal information" becomes important because it is generally accepted that providing legal 

information does not constitute the practice of law, whereas the provision of legal advice normally is the 

practice of law. 

 

There is no definition of "legal advice" or "legal information" in the Rules, or in any Wisconsin 

statute or case of which the Committee is aware. It is generally agreed, however, that legal advice is the 

application of legal knowledge and skill to the circumstances of a specific individual or entity in order to 

evaluate or recommend certain courses of action or opinions. Legal information is the provision of general 

information about legal processes or procedures without application to the particular circumstances of a 

specific individual or entity. Often, legal information is information about what may be done, whereas legal 

advice is recommendations about what should be done. 

 

In a publication intended to provide guidance to court personnel in dealing with unrepresented 

litigants, the Arizona Judicial Council discussed the distinction between legal advice and legal information.
1
 

While intended for court personnel, the Committee believes the following is useful in considering the question 

presented: 

 

Legal information is communication of facts about court procedures, timing and resources. It 

includes information contained in court records, examples of forms or pleadings, informational 

pamphlets, copies of statutes and court rules, procedures, practices and due dates. 

 

Legal information involves identifying available procedural options (within the scope of the 

personnel's knowledge) and helping customers understand and comply with court procedures. 

 

Legal information is generally about court process (how the court and its judges function), court 

rules, court records and forms. 

 

Legal advice is a written or oral statement that: 

 Interprets some aspect of the law, court rules, or court procedures, or recommends a specific 

course of conduct a person should take in an actual or potential legal proceeding 

 Applies the law to the individual person's specific factual circumstances, or 

 Requires the person giving advice to have knowledge of the law and legal principles beyond 

familiarity with court requirements and procedures. 

 

Court customers are asking for legal advice when they ask whether or not they should proceed in a 

certain fashion. Telling a court customer "what to do" rather than "how to do it" may constitute 

giving legal advice. 

 

                                                           
1
 GUIDE TO COURT CUSTOMER ASSISTANCE: Legal Advice - Legal Information Guidelines for Arizona 

Court Personnel (March 2007) 
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It is also generally accepted that lawyers who make presentations are not providing legal advice to 

their audiences because the presentation is not tailored to the needs of a specific individual. Thus, if the 

lawyer/presenter provides general legal information about the purpose and effect of the forms and the 

information required to complete them, without addressing the particular circumstances of specific individuals, 

the lawyer/presenter would not be providing legal services and there would be no lawyer-client relationship. 

 

On July 27, 2010, the Wisconsin Supreme Court issued Order No. 07-09 (2010 WI 101) adopting a 

definition of the practice of law in Wisconsin. This order warrants discussion in this opinion because it defines 

the practice of law in Wisconsin. The order promulgates Supreme Court Rules ("SCR") Chapter 23, which 

took effect on January 1, 2011. SCR 23.01 (2) defines the practice of law, in relevant part, as follows: 

 

The practice of law in Wisconsin is the application of legal principles and judgment with regard to 

the circumstances or objectives of another entity or person(s} where there is a client relationship of 

trust or reliance and which require the knowledge, judgment, and skill of a person trained as a 

lawyer. The practice of law includes but is not limited to: 

 

(2) Selection, drafting, or completion for another entity or person of legal documents or agreements 

which affect the legal fights of the other entity or person(s). 

 

Thus, as of January 1, 2011, it is plain that the completion of legal documents on behalf of another in 

circumstances of a client relationship would be the practice of law. This, however, does not alter the 

conclusion reached above, in that if the lawyer/presenter limits the presentation to legal information, then no 

lawyer-client relationship is formed with attendees and there is no "client relationship of trust or reliance." 

 

Question 2: Would the law students be practicing law without a license by assisting attendees in filling 

out the forms and serving as the notary and witness in this context? 

 

With respect to assistance in completing the forms, the discussion above regarding the distinction 

between legal advice and legal information applies: if the law students refrain from advising attendees what 

they should do and limit themselves to providing information about what information is required in the form, 

the law student would not be engaged in the practice of law. 

 

If, however, the intention is that the law students do provide legal advice to attendees, it would be 

permissible provided that the program complies with the requirements of SCR Chapter 50. This chapter allows 

law students to engage in activities otherwise considered the practice of law when acting under the supervision 

of a licensed attorney supervisor in an approved law school program. There are other requirements, such as 

certification of participating students by the law school dean, and the Committee will not address all such 

requirements in this opinion. If, however, the proposed program meets and fulfills all the requirements of SCR 

Chapter 50, the law students would be able to provide legal services to attendees with appropriate supervision. 

 

The Committee notes that SCR 50.05(3) imposes personal professional responsibility on the 

supervising lawyer for the activities of the law students taken under the supervision of the lawyer. Thus, if the 

program is organized under SCR Chapter 50 to allow the law students to provide legal advice to attendees, and 

the lawyer/presenter supervises the law students in providing such advice, the lawyer/presenter assumes 

professional responsibility for advice, even if the lawyer/presenter limited the presentation itself to legal 

information. Thus if the program is organized under SCR Chapter 50, the lawyer/presenter supervising the 

students would have a lawyer-client relationship with attendees. 

 

As noted above, the newly adopted SCR 23.02 will mandate that a person must have a law license to 

engage in the practice of law in Wisconsin, but contains numerous exceptions. SCR 23.02(2)(i) in particular 

provides as follows: 
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(2) EXCEPTIONS AND EXCLUSIONS. A license to practice law and active membership in the State 

Bar of Wisconsin are not required for a person engaged in any of the following activities in 

Wisconsin, regardless of whether these activities constitute the practice of law 

 

(i): Selection or completion of a legal document, including a legal document created pursuant to 

statute, administrative rule, or Supreme Court Order, where the document may contain various 

blanks and provisions to be filled in or completed and selection or completion of the legal document 

requires only common or transaction specific knowledge regarding the required information and 

general knowledge of the legal consequences. 

 

The Committee notes that power of attorney forms for health care and finances are sometimes 

completed without the assistance of a lawyer and, as of January 1, 2011, SCR 23.02(2)(i) allows non-lawyers 

to assist in individuals in filling out such forms under circumstances where completion of the document 

requires only common or transaction specific knowledge about the matter. Because the Committee lacks 

knowledge of the specifics of the requirements of the forms to be used in the proposed seminar, and questions 

outside of professional responsibility law are generally beyond the scope of the Committee’s authority, the 

Committee takes no position as to whether completion of the forms at the proposed seminar “requires only 

common or transaction specific knowledge regarding the required information and general knowledge of the 

legal consequences.” 

 

If the lawyer/presenter reasonably believes that the level of knowledge required fits within the 

exception, SCR 23.02(2)(i), would allow law students to assist individuals in completing health care and 

financial POAs without engaging in the unauthorized practice of law. 

 

However, if the seminar is held out to attendees in a manner which either expressly or impliedly states 

that the forms will be filled out under the supervision of the lawyer/presenter, then the conditions set forth in 

§14 of the Restatement, as discussed above, would likely be met and seminar attendees would have a 

reasonable expectation or receiving legal services under the direction of a lawyer. The lawyer/presenter would 

then be responsible for the activities of the students. See SCR 20:5.3. 

 

Question 3: Would requiring all attendees to sign a disclaimer, acknowledging that the lawyer/presenter 

will provide legal information only, assist in preventing the unintentional formation of a lawyer-client 

relationship? 

 

The use of a disclaimer, in appropriate circumstances, can be a useful risk management tool for 

lawyers. As is always the case, however, the conduct of the lawyer/presenter, rather than the language of any 

disclaimer, would determine whether or not a lawyer-client relationship would arise. Put another way, 

disclaimers are effective provided that the language of the disclaimer accurately reflects the circumstances. If 

the intent is to avoid the creation of a lawyer-client relationship, then the lawyer/presenter must act 

accordingly. 

 

Such a disclaimer may be effective if the lawyer/presenter provided legal information only and did 

not supervise or assist the law students in providing legal advice to the attendees. Thus, if the lawyer/presenter 

were to make the presentation and leave, without providing supervision to the law students, a disclaimer may 

explain the following: 

 

 No lawyer-client relationship is intended 

 The seminar is provided for informational purposes only 

 The lawyer is not providing supervision or direction to the law students in assisting attendees 

 

Such a disclaimer would be effective as a risk management tool to limit the possibility that the 

lawyer/presenter should be found to have unintentionally formed a lawyer client relationship with an attendee. 
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Question 4: Would the lawyer/presenter be able to subsequently represent an audience member against 

another audience member in a matter related to the documents prepared at the seminar at some future 

date? 

 

The answer to this question depends on the specific facts. 

 

If the lawyer/presenter and the law students are careful to avoid providing legal advice to the 

attendees, then there is no lawyer-client relationship and no conflicts arising from the seminar. In this case the 

lawyer presenter would be free to represent attendees in future disputes, provided that no other circumstances 

give rise to conflicts. 

 

If the intent of the program is to provide legal advice to the attendees, the program is sponsored by the 

law school and there is no contemplation of further legal assistance beyond the seminar, the provisions of SCR 

20:6.5 would apply. 

 

SCR 20:6.5 – Nonprofit and court-annexed limited legal service programs. 

 

(a) A lawyer who, under the auspices of a program sponsored by a nonprofit organization, a bar 

association, an accredited law school, or a court, provides short-term limited legal services to a 

client without expectation by either the lawyer or the client that the lawyer will provide continuing 

representation in the matter: 

 

(1) is subject to SCR 20:1.7 and SCR 20:1.9 (a) only if the lawyer knows that the 

representation of the client involves a conflict of interest; and 

 

(2) is subject to SCR 20:1.10 only if the lawyer knows that another lawyer associated with 

the lawyer in a law firm is disqualified by SCR 20:1.7 or SCR 20: 1.9 (a) with respect to the matter. 

 

(b) Except as provided in par. (a) (2), SCR 20:1.10 is inapplicable to a representation 

governed by this rule. 

 

This Rule, adopted in 2007, allows lawyers to more freely participate in clinical or other limited legal 

services programs by limiting conflicts and imputation of conflicts. The Rule exempts lawyers providing brief, 

one time only, limited scope legal services from the restrictions of SCR 20:1.7 (concurrent conflicts of 

interest), SCR 20:1.9(a) (former client conflicts) and SCR 20:1.10 (imputed conflicts), unless the lawyer is 

actually aware of the conflict. This means that lawyers can participate in most walk-in, advice-only clinics 

without worrying about screening for conflicts. 

 

Because the SCR 20:6.5 exempts a lawyer from conflict checking in the in program itself, the 

lawyer/presenter would face a subsequent conflict under SCR 20:1.9(a) only if the lawyer presenter were 

actually aware of the conflict. Further, the lawyer/presenter participating in such a program would not be 

required to maintain a list of attendees for conflict checking purposes. Comment [4] to SCR 20:6.5 states as 

follows: 

 

[4] Because the limited nature of the services significantly reduces the risk of conflicts of interest with 

other matters being handled by the lawyer’s firm, paragraph (b) provides that Rule 1.10 is 

inapplicable to a representation governed by this Rule except as provided by paragraph (a)(2). 

Paragraph (a)(2) requires the participating lawyer to comply with Rule 1.10 when the lawyer knows 

that the lawyer's firm is disqualified by Rules 1.7 or 1.9(a). By virtue of paragraph (b), however, a 

lawyer's participation in a short-term limited legal services program will not preclude the lawyer's 
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firm from undertaking or continuing the representation of a client with interests adverse to a client 

being represented under the program's auspices. Nor will the personal disqualification of a lawyer 

participating in the program be imputed to other lawyers participating in the program. 

 

Thus, because there is no imputation of any conflict arising from a representation conducted under 

SCR 20:6.5, to other members of the Lawyer’s firm, there is no need to enter the names of limited scope 

clients into the firm's conflict checking data base. 

 

Therefore, if the intent is to provide legal services to attendees, and the program otherwise meets the 

requirements of SCR 20:6.5, the lawyer/presenter would have lawyer/client relationships but would not face 

subsequent conflicts unless the lawyer/presenter was actually aware of the conflict. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


